RSS

5 ciekawych funkcji programu magazynowego

Przedsiębiorstwa produkcyjne bądź prowadzące sprzedaż muszą mieć dobrze zorganizowany magazyn. Muszą monitorować liczbę produktów…

Czym kierować się przy wyborze producenta…

Na polskim rynku reklamowym istnieje wielu oferentów gadżetów reklamowych. Są wśród nich zarówno producenci,…

Arabeska w kuchni – jak wykorzystać?…

Płytki ceramiczne mogą być w wielu kształtach i wcale nie musimy się ograniczać do…

Ponadczasowe modele wózków Bebetto

Bebetto jest marką, którą od wielu lat znają polscy rodzice. Producent wypuścił na rynek…

«
»

Przyczepy gastronomiczne pomysł na biznes

Samochody i przyczepy gastronomiczne stały się ostatnimi czasy bardzo popularne i wiele wskazuje na to, że ich ilość w polskich miastach i miasteczkach będzie rosła. Mobilne restauracje to moda ze Stanów Zjednoczonych, ale w pewnej formie, wstępowała również w Polsce, ale na dużo mniejszą skalę a jedzenie z przyczep, rzadko kojarzyło się z wysoką jakością. Czy prowadzenie przyczepy gastronomicznej w normalnych czasach to dobry pomysł na biznes i czy jedzenie serwowane w tego typu pojazdach naprawdę może rywalizować z jedzeniem serwowanym w restauracjach?

Czym są przyczepy gastronomiczne?

Sama nazwa jest wiele mówiąca i jasno naprowadza nas na stwierdzenie, że są to przyczepy przystosowane do prowadzenia gastronomii. Taka przyczepa gastronomiczna może być ciągnięta nawet przez zwykły samochód, wszystko zależy od jej rozmiarów. Większość przyczep posiada unikatowy projekt, które pozwalają na dobrą ergonomię pracy oraz zawierają urządzenia gastronomiczne niezbędne do przyrządzania konkretnych posiłków. Jeden z większych boków przyczepy jest otwierany i to tam odbywa się przyjmowanie oraz wydawanie zamówień.

Przyczepy gastronomiczne są miejscami przyrządzania posiłków, więc zgodnie z prawem muszą spełniać wszelkie obostrzenia dotyczące higieny. Największą zaletą z punktu widzenia biznesowego jest mobilność przyczep, która pozwala na zmianę lokalizacji, co ułatwia znalezienie najbardziej dochodowego miejsca dla działalności. Często przyczepy gastronomiczne są nazywane błędnie food truckami, gdzie jak sama nazwa wskazuje mamy do czynienia z autami gastronomicznymi, są to specjalnie przygotowane ciężarówki, które nie posiadają dodatkowych przyczep (ewentualnie sanitarną).

Tak samo jak nie zakładamy restauracji pod wpływem impulsu tak samo nie powinno decydować się na rozpoczęcie działalności z przyczepami gastronomicznymi bez dobrego biznes planu. Należy określić potencjalny rynek dotarcia, sprawdzić konkurencję i zastanowić się, ile firm oferuje produkty, które my chcemy sprzedawać, jeżeli jest ich dużo to czy jest miejsce dla kolejnej, a jeżeli mało to czy jest wzięcie na takie dania.

Jednak przyczepa gastronomiczna to mniejsza inwestycja i o mniejszym ryzyku. Mniejsze początkowe wydatki można przeznaczyć na reklamę, a dużo mniejsze koszty stałe pozwalają prowadzić biznes przez dłuższy okres nawet w trudnych czasach. Największą zaletę stanowi oczywiście mobilność, która jest podstawowym elementem determinującym wybranie tej formy działalności zamiast stacjonarnego punktu.

Przyczepy gastronomiczne można zakupić bezpośrednio od producenta albo skorzystać z opcji wynajmu, która znacząco zmniejsza koszty i ryzyko. Niektóre firmy proponują swoim klientom również leasing i inne opcje finansowania.

Jedzenie w przyczepach gastronomicznych

Należy wyłączyć stereotypowe myślenie, że dobrze można zjeść tylko w drogi restauracjach. Jeżeli w ostatnich 10 latach nie jesteś gościem nowych punktów gastronomicznych to możesz mieć mylne myślenie. Dzisiaj wiele lokali oferuje bardzo smaczne posiłki, te które tak nie robią bardzo szybko są weryfikowane na rynku przez klientów i upadają. Podobnie jest z przyczepami gastronomicznymi, w których przyrządza się wiele potraw.

Najczęściej spotykane są przyczepy i samochody gastronomiczne oferujące jedzenie typu fast food w szczególności burgery. Jest to relatywnie łatwa do przygotowania potrawa, więc nie ma co się dziwić, że początkowo była wybierana przez wiele osób wchodzących w ten biznes. Z czasem okazało się, że przyczepy równie dobrze nadają się do pieczenia pizzy, smażenia frytek i ryb, przyrządzania dań wegańskich czy przyrządzaniu kebabów. Możliwości są niemal nieograniczone, chociaż oczywiście nie spotkamy tutaj tak bogatego menu jak w przypadku restauracji. Właściciele przyczep gastronomicznych mają ograniczone możliwości przechowywania jedzenia oraz sprzętów do ich przyrządzania więc często ograniczają się do kilku wariantów jednego dania.

Liczne letnie festyny i zjazdy food trucków cieszą się dużą popularnością i nie ma co się dziwić. Przyczepy gastronomiczne to doskonały pomysł na wejście w świat gastronomicznego biznesu.

Artykuł partnera

Polecane

Popularne

Serwisy

MCportal