Samodzielny wyrób wędlin
Własnoręcznie przygotowane wędliny to dobry wabik na klientów – warto zainwestować w odpowiednie urządzenia i akcesoria. Nadziewarka do kiełbas czy wędzarnia pozwolą poszerzyć asortyment i przyciągną smakoszy spragnionych domowych smaków, ale i stawiających na zdrowe produkty.
Sprzęty i akcesoria do wyrobu wędlin
Najważniejszy składnik domowych wędlin to mięso – od jego jakości w dużym stopniu zależy efekt końcowy wędzonek i kiełbas. Poza nim jednak trzeba zainwestować w niezbędne urządzenia i akcesoria – jak m.in. nadziewarka do kiełbas czy praktyczne i wydajna maszynka do mielenie mięsa. Tradycyjne, ekologiczne wyroby bardzo przyciągają klientów, którzy poszukują dobrej jakości swojskich smaków, które na co dzień nie są dostępne na sklepowych półkach. Wiedzą o tym właściciele lokali gastronomicznych – wiele restauracji oferuje wędliny własnego wyrobu.
Nadziewarka do kiełbas
Dobrej jakości kiełbasa, bez chemicznych dodatków, nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy odrobina wiedzy, dobre produkty oraz akcesoria na czele z nadziewarką. Wiele osób prywatnych, jak i właścicieli sklepów czy restauracji decyduje się na rozpoczęcie produkcji własnych wyrobów mięsnych – może w tym pomóc wiele praktycznych i wydajnych sprzętów.
Specjalna szpryca wygląda jak duży cylinder z tłokiem w środku, dodatkowo wyposażona jest w lejki. Warto zainwestować w nadziewarkę do kiełbas wykonaną ze stali nierdzewnej – będzie solidna, wytrzymała i łatwa w czyszczeniu. Przygotowany farsz wkłada się do środka cylindra, z którego będzie on trafiał do wężyków, dzięki mocy tłoka. Bez nadziewarki przygotowanie kiełbas do lokalu gastronomicznego nie byłoby możliwe.
Maszynka do mięsa
Do przygotowywania różnych mięsnych wyrobów przyda się też praktyczna maszynka do mięsa. Jest ona zwykle niezbędnym elementem wyposażenia restauracji, barów czy stołówek, gdyż ułatwia i przyspiesza produkcję m.in. kotletów mielonych, tatara czy spaghetti bolognese oraz różnych farszy do pierogów.
Profesjonalne wędzarnie gastronomiczne
Warto też rozważyć stworzenie wędzarni – można kupić proste wędzarnie, których obsługa nie wymaga doświadczenia, albo też urządzić prawdziwą wędzarnię przesyłową lub ogrodową przy lokalu restauracyjnym czy barowym. Popularnym wyborem są też m.in. wędzarki elektryczne, solidne, wydajne i proste w obsłudze. Można w nich wędzić duże ilości mięsa, ryb czy serów. Poza tym wędzarnia elektryczna z generatorem dymu podgrzewa produkty dymem, bez ryzyka ich spalenia. Taka wędzarnia zachęca gości do skorzystania z oferty lokalu, ale i do zakupów wyrobów.
Materiał zewnętrzny