Transport owoców i warzyw
Owoce i warzywa cechują się niską podatnością transportową. Oznacza to, że w trakcie ich przewozu należy zadbać o prawidłowe warunki, dzięki którym nie dojdzie do ich przedwczesnego zepsucia. W sposób szczególny należy zwrócić uwagę na temperaturę i wilgotność powietrza, ale także dostęp do tlenu i światła, czas przejazdu czy ewentualne uszkodzenia, którym mogą ulec nieprawidłowo zabezpieczone łuszczki drewniane. Przypominamy, o czym warto pamiętać.
Bezpieczny transport produktów świeżych to długa lista warunków do spełnienia. Niezbędne będą dobrej jakości skrzynki na warzywa i owoce, nowoczesny samochód i skrupulatna segregacja. Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
Podstawowe warunki przewozu warzyw i owoców
Zarówno warzywa, jak i owoce, są bardzo wrażliwe na temperaturę. Należy chronić je przed jej nieprawidłowym poziomem i dużymi wahaniami. Łuszczki drewniane należy odpowiednio schłodzić od razu po zbiorze – okazuje się bowiem, że proces oddychania może być nawet parędziesiąt razy szybszy w wysokiej temperaturze. Przechowując warzywa i owoce w chłodni, możemy spowolnić lub wręcz zatrzymać zmiany biochemiczne i fizyczne zachodzące w nich. Zadbaj również o odpowiedni samochód, który pozwoli przewieźć skrzynki drewniane w warunkach sprzyjających utrzymaniu ich dobrej jakości. Przed przewozem natomiast skrupulatnie je posegreguj, uwzględniając różniące je wymagania gatunkowe.
Nie mniej istotna podczas transportu warzyw i owoców jest wilgotność względna powietrza – ona również wpływa na ich żywotność. Każdy przedsiębiorca powinien zapoznać się z dokładnymi wytycznymi. Okazuje się bowiem, że poszczególne odmiany i gatunki bardzo wyraźnie różnią się odpornością na poziom wilgotności. Nade wszystko powinno nam zależeć, by po podróży skrzynki drewniane z owocami i warzywami nie musiały zostać wyrzucone.
Warto podkreślić, że choć zdecydowana większość owoców i warzyw może być bez problemu transportowana w warunkach, w których wilgotność sięga poziomu 90-95%, niektóre z nich po prostu muszą być przewożone osobno. O czym musisz wiedzieć?
- Skrzynki drewniane z owocami zielonymi można transportować w warunkach skrajnej wilgotności sięgającej nawet 100%.
- Łuszczki pełne warzyw trwałych dobrze znoszą jedynie niską wilgotność, nieprzekraczającą poziomu 70%.
Jeśli powyższe warunki nie zostaną spełnione, istnieje duże prawdopodobieństwo, że warzywa i owoce zaczną kiełkować lub więdnąć. To istotne także ze względu na rozwijającą się w nich bardzo groźną dla zdrowia pleśń.
Decydując się na transport owoców i warzyw nie możesz zapomnieć również o dostępie do etylenu. Ten gaz odpowiada za procesy dojrzewania – reguluje poziom chlorofilu w roślinach. Właśnie od niego zależy tempo opadania liści czy kiełkowania nowych. Dlatego właśnie łuszczki drewniane i pojemniki jednorazowe muszą być bardzo dokładnie posegregowane, by nie doszło do przewożenia produktów odpornych razem z wrażliwymi, bez uwzględnienia ich indywidualnych potrzeb. Nie mniej istotny jest wpływ promieni słonecznych. Łuszczki, w których przewozisz owoce i warzywa, musisz przed nimi skutecznie zabezpieczyć, bo istnieje ryzyko, że dojrzeją znacznie przed czasem.
Skrzynki drewniane z owocami i warzywami muszą być również odpowiednio zabezpieczone, by nie doszło do uszkodzeń mechanicznych w czasie przewozu. Właśnie dlatego łuszczki powinny pochodzić od sprawdzonych producentów i być dokładnie sprawdzone przez każdą podróżą – zwłaszcza w przypadku odległej trasy. To ważne, by były nie tylko trwałe, ale również miały właściwe rozmiary, które nie dają im możliwości przewrócenia się czy luźnego przesuwania po pace.
Materiał zewnętrzny