Jak troszczyć się o blaty z kamienia naturalnego?

Blaty kamienne są synonimem trwałości, solidności i ponadczasowej estetyki. Aby przez cały okres ich użytkowania zachowały swoją niepowtarzalną estetykę, należy umieć o nie prawidłowo zadbać. Mowa tu zarówno o codziennej pielęgnacji i czyszczeniu, jak i okresowych zabiegach konserwacyjnych, jakim należy poddawać każdy kuchenny blat wykonany z kamienia naturalnego. O to, jak prawidłowo dbać o kamień naturalny w kuchni, zapytaliśmy specjalistów z Krakstone.
Jakie kamienie naturalne są najmniej problematyczne w użytkowaniu?
Blaty kuchenne mogą zostać wykonane z różnych gatunków kamienia naturalnego. Do cieszących się największym zainteresowaniem materiałów należy granit, kwarcyt naturalny oraz konglomerat kwarcowy. Wiele osób marzących o luksusowych blatach zastanawia się, czy powierzchnia robocza w ich kuchni może zostać wykonana na bazie jednego z najbardziej prestiżowych materiałów kamieniarskich – marmuru. Specjaliści z Krakstone nie zalecają jednak wyboru takiego rozwiązania z jednego, bardzo prostego powodu – marmur jest kamieniem delikatnym i dość problematycznym w użytkowaniu. Nie będzie więc dobrym wyborem do kuchni, gdyż specyfika użytkowania blatów może narazić go na bardzo szybkie zniszczenie.
Jednym z najbardziej polecanych kamieni naturalnych jest natomiast granit. Jest to jeden z najtrwalszych i najmocniejszych surowców dostępnych w przyrodzie, którego właściwości są wprost stworzone do wykorzystania w otoczeniu kuchennym. Blaty granitowe trudno zarysować czy uszkodzić podczas standardowego użytkowania, są odporne na plamy, wilgoć, wysokie temperatury oraz kwasy. Blaty kuchenne z granitu łatwo się czyści, a codzienna pielęgnacja nie wymaga od użytkownika zbyt wiele wysiłku. Równie korzystne pod względem konserwacji są blaty z kwarcytu i konglomeratu kwarcowego, których wybór również poleca Krakstone.
Jak prawidłowo użytkować kamienne blaty kuchenne?
Przed wyborem konkretnego kamienia naturalnego, z którego zostaną wykonane nasze blaty kuchenne, warto sprawdzić, czym się on charakteryzuje, jakie posiada właściwości oraz jak powinien być prawidłowo użytkowany. Wiele cennych informacji na ten temat znaleźć można na stronie www Krakstone, dostępnej pod adresem: https://www.krakstone.com. W większości przypadków wystarcza codziennie oczyścić powierzchnię roboczą z zabrudzeń, okruchów i innych zanieczyszczeń, a raz w tygodniu dokładnie umyć cały blat przy użyciu delikatnego detergentu i miękkiej ściereczki.
Użytkując kamienne blaty kuchenne, nie należy także zapominać o ich okresowej impregnacji. Blaty są zazwyczaj impregnowane tuż po montażu przez specjalistów, a użytkownik musi pamiętać o powtórzeniu tego zabiegu raz na jakiś czas. Zazwyczaj impregnację poleca się wykonywać raz w roku, jednak w przypadku granitu możemy sobie pozwolić, aby powtarzać tę czynność nieco rzadziej – raz na kilka lat, w zależności od stanu naszych blatów kuchennych oraz intensywności ich codziennego użytkowania. W razie wątpliwości, warto zasięgnąć informacji i porady od firmy, której zleciliśmy realizację naszej powierzchni roboczej.
Artykuł partnera