Przekąski, które są dobrym wyborem – poznaj naszą listę
Większość z nas lubi podjadać między posiłkami, kiedy patrzymy na film lub podczas spotkań ze znajomymi. Jeżeli sięgniemy po zdrowe przekąski, nie musimy mieć w związku z tym żadnych wyrzutów. Ważne jednak, byśmy wybierali mądrze.
Kiedy przychodzi nam ochota na to, by coś przekąsić, najłatwiej sięgnąć po cukierka, czekoladkę, batona, chipsy. Trudno dopatrywać się w nich jakichkolwiek wartości odżywczych. Zamiast tego do organizmu trafiają ogromne ilości węglowodanów, tłuszczy trans i konserwantów. Jest jednak wiele zdrowych przekąsek, które są i smaczne i zdrowe. Po co możemy sięgnąć?
1. Świeże warzywa i owoce
To najbardziej oczywista propozycja, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Jeśli nie odpowiada nam smak świeżych warzyw, przygotujmy dip na przykład na bazie jogurtu naturalnego. Słupki marchewki od razu zyskają nowy aromat. Warzywa i owoce są łatwo dostępne i nawet kiedy jesteśmy gdzieś na mieście, znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym.
2. Suszone owoce i chipsy z warzyw
W sezonie letnim chipsy warzywne lub owocowe możemy zrobić samodzielnie. Wystarczy, że cienkie plasterki jabłka lub buraka będziemy długo suszyć na słońcu albo w piekarniku. Poza tym możemy kupić małe opakowania zdrowych chipsów. Zdrowo, smacznie i bez konserwantów.
3. Frytki z selera i marchewki
Któż z nas nie lubi frytek! Jemy je jako dodatek do dań lub w formie samodzielnej przekąski. Nie jest tajemnicą, że smażone na głębokim oleju ziemniaki są kaloryczne i ciężkostrawne. Nie znaczy to jednak, że mamy zrezygnować z frytek, po prostu zmieńmy skład i przygotowanie. Smaczne będą frytki z takich warzyw jak pietruszka, seler i marchewka, które będziemy piec w piekarniku przy znacznie mniejszym zużyciu oleju.
4. Batony proteinowe
Jeżeli naszą słabością są popularne batony i nie wyobrażamy sobie ich odstawić, koniecznie weźmy pod uwagę batony proteinowe. Nie tylko są smaczne, ale stanowią doskonałe źródło białka i witamin. W dobrych batonach znajdują się same korzystne dla zdrowia składniki. Są dobre nie tylko dla sportowców, ale także wtedy gdy jesteśmy głodni i szukamy czegoś, co zastąpi pełny posiłek.
5. Wafle ryżowe i kukurydziane
Wafle ryżowe są chrupiące, lekkie i mniej kaloryczne niż tradycyjne pieczywo. Możemy je potraktować jako przekąskę, albo ułożyć plaster sera lub szybki i mamy smaczną kanapkę. Przeglądając produkty SONKO, znajdziemy wafle naturalne lub z dodatkami jak nasiona chia.
6. Pestki i orzechy
To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i kwasów Omega 3. Pestki i orzechy powinny być w naszej diecie każdego dnia. Wybór mamy spory: pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe i pistacje.
7. Gorzka czekolada
Tak! Czekolada też może być zdrowa, ale pod warunkiem, że wybierzemy taką, w której zawartość kakao przekracza 80%. Czasem dostępne są w sprzedaży produkty, w których zawartość kakao zbliża się do 100%. Nie będzie to słodka przekąska i nie zasmakuje każdemu, ale dostarczy na przykład magnezu i witamin z grupy B, a także witamin A i E.
Materiał zewnętrzny
https://www.mcportal.pl/samodzielny-wyrob-wedlin/
https://www.mcportal.pl/zdrowe-zamienniki-slodyczy/
https://www.mcportal.pl/ekspres-cisnieniowy-czy-automatyczny-ktory-lepszy-roznice/